Svima već dobro poznata UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza, utrka koja  tradicionalno svake godine u rujnu okupi brojne sudionike  –  profesionalne i rekreativne trkače, navijače, volontere, partnere, tvrtke, institucije i poznate osobe koji zajedno doprinose ostvarenju humanitarnog cilja, četvrte po redu godine održat će se s ciljem unapređenja uvjeta života djece s teškoćama i promicanja socijalne uključenosti.

Ovogodišnja utrka također je po prvi puta virtualna i nacionalna te će se, zbog novonastalih okolnosti i brige za zdravlje svih sudionika, održati uz pomoć mobilne aplikacije. Prikupljenim sredstvima od startnina UNICEF će opremiti senzorne sobe u dijelovima Hrvatske gdje su potrebe najveće te educirati stručnjake koji provode terapije senzorne integracije.

Polaznici centra „Tomislav Špoljar“ izrađuju medalje za utrku Mliječna staza 2020. foto: Marin Ilej/UNICEF i Ivana Delač/UNICEF

Zbog svog virtualnog karaktera na utrci mogu sudjelovati baš svi i to u periodu od 5. do 20. rujna 2020. Tijekom 16 dana možete trčati, šetati, planinariti i voziti bicikl te tako prikupljati kilometre. Kilometre možete skupljati i na našim Vikendom na Medvednicu izletima koje održavamo svake nedjelje u rujnu. Potrebna vam je samo AtlasGO aplikacija za koju ćete dobiti lozinku nakon prijave na utrku i/ili sportski sat s GPS-om.

Projekt Vikendom na Medvednicu podržava UNICEF Mliječnu stazu i ovim putem pozivamo sve planinare i planinarke da se uključe u ovaj virtualni humanitarni izazov.

Prijave su otvorene na www.mlijecnastaza.hr.

Zašto sudjelovati?

U prve tri godine održavanja, utrka Mliječna staza postala je platforma za osiguravanje boljih životnih uvjeta djece i obitelji u Hrvatskoj. UNICEF je tako do sada podržao otvaranje banke humanog mlijeka, osigurao financijsku podršku za udomiteljske obitelji s najmlađom djecom i unaprijedio uvjete u rodilištima diljem Hrvatske.

Ove godine prikupljaju se sredstva kako bi usluge rane intervencije, koje su od presudne važnosti za razvoj djece s teškoćama, postale dostupnije što većem broju djece. Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi 24 tisuće djece s razvojnim rizicima i teškoćama u dobi od 0 do 5 godina, koja su potencijalni primatelji ovih usluga, a samo 1 od 8 djece koristi usluge rane intervencije. Stoga je cilj osigurati senzorne sobe i stručnu podršku za djecu s teškoćama tamo gdje su potrebe najveće jer pravovremena podrška za njih čini razliku između mogućnosti i života na margini društva.

Također prekrasne medalje za ovogodišnju utrku izradit će djeca s teškoćama iz Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ iz Varaždina. Tako će svi sudionici ove godine dobiti posebnu uspomenu s utrke – unikatne, ručno rađene medalje, a učenici Centra na ovaj način aktivno sudjelovati u životu šire društvene zajednice.

Prijave za Mliječnu stazu otvorene su na www.mlijecnastaza.hr