Detalji izleta

Izlet broj 65 – nedjelja, 28.7.2019.

VAŽNO!
Ovo je prvi ogodišnji izlet koji će biti zahtjevan jer je dužine 8 kilometara i svladava se visina od 600 m/nv. Stoga molimo sve vas koji ste do sada dolazili i bilo vam je teško na izletima, da ovaj put preskočite jer će vam na ovome sigurno biti teško. Procjena težine staze je 4 od mogućih 5, dakle izlet nije za planinare početnike. One koji dođu  počastit ćemo ovakvim pogledom s vidikovca Lipa:

 

Voditelj planinarenja: Nedeljko Vareškić, 091/2543-419

Vrijeme okupljanja: 9:30 h

Mjesto okupljanja: Osnovna škola Vidovec, zadnja autobusna stanica (vidi kartu)

Ruta: OŠ Vidovec – planinarska staza 27 – planinarska staza 1 – vidikovac Lipa – planinarska staza 1 – PD Gorščica (pauza za ručak) – povratak je stazom 25a

Težina staze:

 • Dužina uspona: cca 9 km
 • Trajanje uspona: cca 3:00 h
 • Svladane nadmorske visine: cca 600 m

Ukupno predviđeno trajanje izleta: cca 6 sati (0:30 okupljanje i zagrijavanje; 3:00 h uspon; 1:30 h odmor/ručak; 1:00 h spuštanje)

Transport do mjesta okupljanja:

Preporučena oprema i ostale napomene

 • obuća za planinarenje: tenisice ili cipele za planinarenje
 • odjeća: odgovarajuća sportska odjeća za planinarenje, više tanjih slojeva, obavezno uz sebe imati kabanicu za slučaj kiše
 • rezervna odjeća: obavezno uz sebe nosite ruksak s rezervnom odjećom za presvući (kratka i duga majica, čarape)
 • hrana i voda: sa sobom uvijek nosite bocu vode (1 litra) te nešto hrane; čokolada i grožđani šećer su skoro pa obavezni
 • oprema: obavezno nosite napunjen mobitel
 • ručak: na vrhu ćemo se odmarati u nekom domu/restoranu gdje ćemo ručati pa si ponesite novce ili dovoljno sendviča
 • Planinarenje se održava u sim vremenskim uvjetima (sunce, kiša), osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta (grmljavina, pljuskovi) kada dolazi u obzir otkazivanje i/ili skraćivanje izleta. Voditelj vas u svakom slučaju čeka na dogovorenom mjestu okupljanja te na licu mjesta odlučuje o (ne)mijenjanju plana.
 • Ako imate, ponesite sa sobom štapove za hodanje, a pogotovo ako imate slabe zglobove, prijašnje ozljede, izlizane ili neodgovarajuće tenisice/gojzerice.

* * * * *

Cilj projekta VIKENDOM NA MEDVEDNICU je osvještavanje građana grada Zagreba o Medvednici koja se “naslanja” na grad i koja predstavlja idealan poligon za sportsko-rekreativne aktivnosti.

Udruga Aktivan život će tijekom godine kroz organizirane izlete građane upoznati s planinarskim stazama i ljepotama Medvednice te im na taj način usaditi naviku odlaska na planinu i tako promovirati aktivan način života.

Organizatori su Društvo športske rekreacije Aktivan život i Zaklada Hrvatska kuća srca, projekt financijski podržava Grad Zagreb, a partner je Park prirode Medvednica.