Akciju uklanjanja ambrozije na Medvednici organizira Park prirode Medvednica u suradnji s Društvom športske rekreacije Aktivan život i pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba.

Akcija će se održati u nedjelju 10. srpnja 2016. godine od 09:00 sati kod Medvedgrada, gdje će se i vršiti uklanjanje ambrozije. Mjesto okupljanja je parkiralište nasuprot groblja kod Šestinske crkve s kojeg će u 08:30 do Medvedgrada voziti besplatni autobus.

Akcija uklanjanja ambrozije provodi se u okviru projekta Grada Zagreba „Zagreb bez ambrozije 2016.

Ova invazivna vrsta predstavlja jedan od najjačih alergena na čiji je pelud osjetljiv sve veći broj građana. Ambrozija i nije toliko prisutna u parku na višim nadmorskim visinama, ali uslijed velikih vjetroizvala tijekom 2014. godine otvorile su se površine s mnogo sunca koja joj odgovaraju, te je pravi trenutak da poduzmemo korake i ublažimo njeno rasprostranjivanje, osiguramo zdraviji boravak svih gostiju na Medvednici te osvijestimo građane i posjetitelje o njenom štetnom djelovanju na zdravlje ljudi.

Akciji uklanjanja ambrozije pridružiti će nam se i brojni dugogodišnji suradnici Parka prirode Medvednica – Hrvatski skijaški savez, Combis, WWF Adria, Hotel Tomislavac, Apartmanska kuća Snježna kraljica, Društvo Aikido-Zagreb, Udruga Šestine, planinarski domovi Stara lugarnica Sljeme, Vidikovac, Kućica, a lista zainteresiranih stalno raste.

Za sve sudionike akcije osigurati ćemo osvježenje i potreban materijal. Za akciju se potrebno prigodno odjenuti i obući. Pored ostalog, preporuča se ponijeti pokrivalo za glavu, cipele za hodanje po prirodi, vodu te kremu za sunčanje s obzirom na najavljeno sunčano i vruće vrijeme.

Facebook event – https://www.facebook.com/events/1730834477170807/