Kako nam je došlo pravo ljeto i s njim visoke temperature, ovaj vikend smo se odlučili za malo drugačiju varijantu izleta. Početak hodnje je bio vrh Sljemena, za razliku od standarnog pohoda do vrha od podnožja.

Sastali smo se na okretištu tramvaja Mihaljevac nešto ranije, u 8:45h da bi na vrijeme ulovili bus koji vozi do samog vrha Sljemena.

Jutro je bilo sunčano i neobično svježe za ovo doba godine pa je i gužva na autobusnom stajalištu odgovarala divnoj bioprognozi toga dana. Svi smo se ukrcali na bus, osim doktora Gorana koji nas je čekao na startu, kod Stare Lugarnice.

.

Nakon zavojite vožnje po sljemenskim serpentinama sa veseljem smo izašli iz autobusa i udahnuli razbuđujući planinski zrak.

Lagano smo se uputili do livade ispred Stare Lugarnice gdje smo  započeli u današnji izlet vježbama razgibavanja i zagrijavanja.

Nakon zagrijavanja uputili smo se prema Tomislavcu preko kojeg smo se spojili na Sjevernu stazu, koja nas vodi ispod samog tornja prema odmorištu te ujedno najnižoj točki današnje hodnje, potoku Srnec te istoimenom odmorištu.

Na putu prema Srnecu smo se zaustavili kod Mićinog vrela, izvora vode kojeg je zbog vremenskih uvjeta i neodržavanja zatekli poplavljenog te smo na licu mjesta odradili malu intervenciju čišćenja odvodnog kanala kako bi izvor “prodisao” i postao funkcionalan.

Spust do samo potoka Srnec je nešto tehnički zahtijevniji od ostatka staze pa smo napravili malu predah pauzu prije samog početka uspona na Horvatove stube, kojih ima točno 500 te su označene plavim brojkama, tako da se možmo zabavljati brojanjem stuba ako nam postane teško :).

Nakon predivnog uspona po Horvatovim stubama dočekao nas je još jedan uspon koji vodi do odmorišta Mala Hunjka gdje nas čeka duža pauza.

Nakon rekuperacije sa standarnim planinarskim jelovnikom i pićem smo se, pomalo već umorni od dana, sunca, vjetra i hodnje, uputili do mjesta rastanka, točnije autobusnog stajališta linije 140 koji nas vozi natrag do okretišta Mihaljevac.

Usput smo se podsjetili kako je jednostavno lijepo samo leći na toplu livadu i malo zaklopiti oči..

Vidimo se uskoro!

Fotografije sa izleta možete pronaći na našoj Facebook stranici

https://www.facebook.com/vikendom.na.medvednicu/posts/1362863737155113