Još jedan izlet je iza nas usprkos lošoj vremenskoj prognozi i najavi kiše. U 9h okupilo se 30ak odvažnih i spremnih za još jedno aktivno druženje. Okupljanje i polazište bilo je na Markuševečkoj cesti 106 kod autobusne stanice. Nakon dobrog razgibavanja i par uvodnih riječi krećemo. Ovoga puta išli smo stazom 20,a odredište nam je bilo planinarski dom Puntijarka.

Staza je lijepo označena i markirana. Prvi dio staze vodi nas kroz naselje Bibekov brijeg,Borovina gdje se odvaja na ulazak u šumski dio staze. Prvi dio staze nešto je uži te strmiji i vodi nas do našeg prvog odmorišta planinarskog skloništa Njivice. Tu smo odradili kraću pauzu kako bi se svi ponovo sakupili. Na tome djelu staza se odvaja u dva smjera. Jedan je staza 18 poznata kao Bikčevićeva staza koja također vodi do PD Puntijarka a drugi je onaj kojim smo mi išli staza 20. Nakon Njivica ide jedan ravniji dio staze. Lijep dio za malo odmoriti i opustiti noge. Nakon ravnijeg djela te makadama staza opet skreće na šumski dio koji je strm sve do Puntijarke. U tome djelu staza 20 se spaja sa stazom 22 koja vodi do PD Hunjka. Prije planinarskog skloništa Danjka odvajamo se nastazu 21 te imamo oko jednog kilometra do našeg odredišta.

Staza nije pretjerano teška. Ima par strmijih uspona (prvi dio staze te zadnji dio) ali ima i dosta ravnih dijelova koji nam omogućuju da malo predahnemo. Zbog kiše bilo je dosta blata na stazi pogotovo u prvom djelu te mnogo lišća. Dužina staze iznosi 6.6km te nam je trebalo 2:15min da ju prođemo uz par kraćih pauza.

Nekoliko informacija o planinarskom domu Puntijarka, najvećem planinarskom domu na Medvednici. Planinarski dom “Ivan Pačkovski” (ili poznatiji pod nazivom “Puntijarka”) nalazi se na 957 m nadmorske visine i smješten je ispod vrha Puntijarka, pored prostrane čistine. Gradnja zgrade započela je 1949. godine s namjerom da se sagradi zdravstveni objekt – studentsko oporavilište. Od izgradnje zdravstvenog objekta na toj lokaciji se ubrzo odustalo, a započetu izgradnju objekta je preuzelo i dovršilo za planinarske potrebe Planinarsko društvo “Zagreb” 1954. godine, te dom nazvalo po svom predsjedniku i inicijatoru gradnje Ivanu Pačkovskom. Danas dom održava PD “Zagreb-Matica”. Hrana u domu je odlična i svakako preporučamo! 🙂

Nakon ručka i pauze od sat vremena krećemo prema dolje. Naravno silazak je bio brži te nam je trebalo oko 1:40min. Ponovo dolazimo na autobusnu stanicu gdje smo odradili istezanje, koje je kao i razgibavanje bitan dio svake sportske aktivnosti. Nemojte to nikada izostaviti, tijelo će vam biti zahvalno! Kiša nas ovoga puta nije omela te smo proveli još jedno nedjeljno prijepodne u oazi naše Medvednice 😀

Vidimo se već za dva tjedna!

Marina Milković