Iza nas je još jedan uspješan izlet na našu Medvednicu.

Ovaj put smo se odlučili na nešto lakšu stazu. Hm, ustvari kada se sjetim onih stepenica od Gornjeg Stenjevca do PD Glavica možda i nije bila tako lagana. OK, bar je bila kratka.

Okupilo nas se 60-ak sa željom da odemo u obilazak još jednog medvedničkog (jel se tako kaže) dragulja – špilje Veternice.

txt1

Evo što o špilji piše na službenoj internetskoj stranici:

„S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno „raste“ nakon istraživačkih pohoda revnih zagrebačkih speleologa. Međutim, i „obični“ turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni.

Iako na prvi pogled nije tako atraktivna kao neke druge turistički uređene špilje, Veternica se može podičiti brojnim detaljima koji se drugdje rijetko viđaju. Vaš će vam vodič skrenuti pažnju na vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca, itd.“

txt2

Moram priznati da sam i ja bio prvi put u njoj i da sam se oduševio. Očekivao sam običnu, neuređenu špilju. No, dočekala me jedna jako sređena starica spremna da nam ispriča svoju priču. Park prirode Medvednica ju je po mom skromnom mišljenju odlično uredila – špilja tj. ovaj turistički dio je u cijelosti osvijetljen, hodnici prilagođeni prolazu turista, postavljeni brojni zvučni efekti, instalacije. Šlag na torti je bio vodič Denis koji nas je svakih 50-ak metara zaustavljao i pričao jako zanimljive priče o tome što se tijekom povijesti dešavalo sa špiljom. Čut ćete priče o špiljskim medvjedima, morskim psima, Panonskom moru, pa do priča o božićnim koncertima koji su se održavali u špilji, šišmišima i neandertalcima. Definitivno pametno uloženih 40 kn.

txt3

Iako su nas upozorili da je unutra hladno moram priznati da nisam bio spreman na hladnih 10C tako da obavezno sa sobom ponesite flis jaknu prije ulaska u špilju i isto tako se ne dajte šokirati temperaturnom razlikom kada izađete iz Veternice.

spiljav

Tzv. Koncertna dvorana u kojoj su se nekada zaista znali održavati koncerti.

Više informacija o špilji Veternici saznajte na http://www.pp-medvednica.hr/turisticka-ponuda/spilja-veternica/

Vidimo se već za 2 tjedna!

Fotografije na našoj Facebook stranici

Fotografije na našem Flickr računu

Napisao: Nedeljko Vareškić