U 9 sati okupili smo se u Šestinama,točnije kod ulice Potočani. Brojali smo grupu od 80ak ljudi spremnih za novi izlet i nedjeljno prijepodne na Sljemenu. Kao i uvijek nakon kraćeg razgibavanja krećemo. Dan je bio prekrasan,sunce nas je grijalo već od samog jutra što je upućivalo na još jedan savršen dan za izlet i boravak u prirodi.

Krenuli smo stazom 13 tzv. Poučna staza Miroslavec koja vodi do Kraljičinog zdenca. Staza 13 kreće sa šestinske ceste Potočani, vrlo brzo skreće ulijevo prema Lagviću, zatim pored restorana “Šestinski Lagvić” i kapelice Sv. Roka prema Medvednici. To je jedna od najposjećenijih staza na Medvednici te je vrlo lagana i prohodna staza. Velikim dijelom ide uz i preko potoka Kraljevec te je upravo zbog toga krase brojni mostići. Kod Kraljičinog zdenca radimo prvu pauzu,te se ponovo svi okupljamo kako bi nastavili dalje prema vrhu Medvednice i našem konačnom odredištu.

Dalje stazu 13 nastavlja glavna staza 1M prema vrhu Medvednice. To je značajno uža i dosta strmija staza,posebice na predjelu koji ide sepentinasto zvanom Mrcina. Usprkos svom strašnom nazivu svi su uspiješno savladali i taj dio staze. ? Nakon 2:15min te hoda od 6.5km dolazimo do Sljemena gdje svi zasluženo idemo na odmor i ručak.

Par zanimljivih informacija o stazi. Stazu je još krajem 19. stoljeća dao izgraditi grof Miroslav Kulmer za šetnje svoje supruge Elvire, pa je tada staza nosila njezino ime. U novije vrijeme ipak se uvriježio naziv staze prema grofu – Miroslavec. Uz stazu su postavljene poučne ploče koje prikazuju geološku građu i prošlost Medvednice.

 

Spuštali smo se istom stazom te je puštanje naravno bilo brže. Ponovo dolazimo u Potočane gdje smo odradili brzinsko istezanj, jer kao i uvijek bus nas požuri. Vrijeme je proletjelo. Nekako to druženje uvijek brzo prođe bez obzira što 5-6h provedemo zajedno. Kao i svakoga puta drušvo je bilo odlično i nije nedostajalo smijeha i zabave.

 

Fotografije s planinarenja možete pogledati u Facebook galeriji – OVDJE!

Marina Milković