Detalji izleta

Izlet broj 69 – nedjelja, 25.08.2019.

VAŽNO!
Ovo će biti jedan od najzahtjevnijih izleta ove godine. Dužina uspona je preko 6 km i savladat ćemo skoro 750 metara nadmorske visine. Sami procijenite svoje mogućnosti i odlučite je li ovaj izlet prikladan za vas.
Pod pauzom možemo posjetiti Tigrovo oko i Šumarev grob koji se nalaze u blizini Puntijarke. Taj dio izleta nije obavezan i ako se odlučite pridružiti imajte na umu da vam to skraćuje pauzu za ručak i možda nećete stići pojesti, ovisno u gužvi u planinarskom domu. Ići će se u malo bržem tempu i bez pauzi kako bi mogli iskorititi barem dio pauze za ručak.

Voditelj planinarenja: Bruno Stanković

Vrijeme okupljanja: 9:10 h

Mjesto okupljanja: Markuševec –Trg Svetog Šimuna (vidi kartu – https://goo.gl/maps/hrwtdE45Gg6v6g487)

Ruta: Markuševec – planinarska staza 22 – PD Puntijarka (pauza za ručak) – planinarska staza 16 – planinarska staza 20 – Markuševec

Težina staze:

 • Dužina uspona: cca 6,2 km
 • Trajanje uspona: cca 2:30 h
 • Svladane nadmorske visine: 740 m

Ukupno predviđeno trajanje izleta: cca 6:00 sati (0:15 okupljanje i zagrijavanje; 2:30 h uspon; 1:30 h odmor/ručak; 1:45 h spuštanje)

 

Transport do mjesta okupljanja:

 

Preporučena oprema i ostale napomene

 • obuća za planinarenje: tenisice ili cipele za planinarenje
 • odjeća: odgovarajuća sportska odjeća za planinarenje, više tanjih slojeva, obavezno uz sebe imati kabanicu za slučaj kiše
 • rezervna odjeća: obavezno uz sebe nosite ruksak s rezervnom odjećom za presvući (kratka i duga majica, čarape)
 • hrana i voda: sa sobom uvijek nosite bocu vode (1 litra) te nešto hrane; čokolada i grožđani šećer su skoro pa obavezni
 • oprema: obavezno nosite napunjen mobitel
 • ručak: na vrhu ćemo se odmarati u nekom domu/restoranu gdje ćemo ručati pa si ponesite novce ili dovoljno sendviča
 • Planinarenje se održava u sim vremenskim uvjetima (sunce, kiša), osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta (grmljavina, pljuskovi) kada dolazi u obzir otkazivanje i/ili skraćivanje izleta. Voditelj vas u svakom slučaju čeka na dogovorenom mjestu okupljanja te na licu mjesta odlučuje o (ne)mijenjanju plana.
 • Ako imate, ponesite sa sobom štapove za hodanje, a pogotovo ako imate slabe zglobove, prijašnje ozljede, izlizane ili neodgovarajuće tenisice/gojzerice.

* * * * *

Cilj projekta VIKENDOM NA MEDVEDNICU je osvještavanje građana grada Zagreba o Medvednici koja se “naslanja” na grad i koja predstavlja idealan poligon za sportsko-rekreativne aktivnosti.

Udruga Aktivan život će tijekom godine kroz organizirane izlete građane upoznati s planinarskim stazama i ljepotama Medvednice te im na taj način usaditi naviku odlaska na planinu i tako promovirati aktivan način života.

Organizatori su Društvo športske rekreacije Aktivan život i Zaklada Hrvatska kuća srca, projekt financijski podržava Grad Zagreb, a partner je Park prirode Medvednica.