Krećemo s izletima u našoj petoj sezoni! 🙂

Prvim ovosezonskim izletom se ujedno priključujemo obilježavanju 31. obljetnice „Dana zdravih gradova“ u Gradu Zagrebu.

Dan zdravih gradova obilježava se 20. svibnja u svim županijama Republike Hrvatske, kada se gradove nastoji povezati u okviru projekta „Zdravi grad“- Hrvatske mreže zdravih gradova, koja svesrdno podupire gradske i županijske uprave u ostvarivanju preduvjeta za zdravlje njihovih stanovnika. Kontinuiranim unapređivanjem javnozdravstvenih i upravljačkih kompetencija članica, kroz Mrežu se uvodi nova kvaliteta u lokalno planiranje i upravljanje za zdravlje te se time stanovnicima naših gradova omogućava bolja kvaliteta okoliša, zdraviji način života te pristup uslugama primjeren njihovim potrebama. 

 

Detalji izleta

Izlet broj 58 – nedjelja, 26.5.2019.

 Voditelj planinarenja: Nedeljko Vareškić, 091/2543419

Vrijeme okupljanja: 9:00 h

Mjesto okupljanja: Mikulići, zadnja autobusna stanica (vidi kartu – https://goo.gl/yzB4hx)

Ruta: Mikulići – Talani (staza 9) – PD Risnjak (ručak) – povratak istom stazom (staza 9) – Mikulići

Težina staze:

 • Dužina uspona: cca 3,8 km
 • Trajanje uspona: cca 1:30 h
 • Svladane nadmorske visine: 395 m

Ukupno predviđeno trajanje izleta: cca 4-5 sati (0:30 okupljanje i zagrijavanje; 1:30 h uspon; 1 h odmor/ručak; 1 h spuštanje)

 

Profil staze – 3,8 km dužine; 395 m/nv

Transport do mjesta okupljanja:

 

Preporučena oprema i ostale napomene

 • obuća za planinarenje: tenisice ili cipele za planinarenje
 • odjeća: odgovarajuća sportska odjeća za planinarenje, više tanjih slojeva, obavezno uz sebe imati kabanicu za slučaj kiše
 • rezervna odjeća: obavezno uz sebe nosite ruksak s rezervnom odjećom za presvući (kratka i duga majica, čarape)
 • hrana i voda: sa sobom uvijek nosite bocu vode (1 litra) te nešto hrane; čokolada i grožđani šećer su skoro pa obavezni
 • oprema: obavezno nosite napunjen mobitel
 • ručak: na vrhu ćemo se odmarati u nekom domu/restoranu gdje ćemo ručati pa si ponesite novce ili dovoljno sendviča
 • Planinarenje se održava u sim vremenskim uvjetima (sunce, kiša), osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta (grmljavina, pljuskovi) kada dolazi u obzir otkazivanje i/ili skraćivanje izleta. Voditelj vas u svakom slučaju čeka na dogovorenom mjestu okupljanja te na licu mjesta odlučuje o (ne)mijenjanju plana.
 • Ako imate, ponesite sa sobom štapove za hodanje, a pogotovo ako imate slabe zglobove, prijašnje ozljede, izlizane ili neodgovarajuće tenisice/gojzerice.

* * * * *

Cilj projekta VIKENDOM NA MEDVEDNICU je osvještavanje građana grada Zagreba o Medvednici koja se “naslanja” na grad i koja predstavlja idealan poligon za sportsko-rekreativne aktivnosti.

Udruga Aktivan život će tijekom godine kroz organizirane izlete građane upoznati s planinarskim stazama i ljepotama Medvednice te im na taj način usaditi naviku odlaska na planinu i tako promovirati aktivan način života.

Organizatori su Društvo športske rekreacije Aktivan život i Zaklada Hrvatska kuća srca, projekt financijski podržava Grad Zagreb, a partner je Park prirode Medvednica.